Εκδρομές Ακρόπολη της Αθήνας



Επικοινωνήστε μαζί μας: Τηλ:6942017180 
2371024700 -




Η Ακρόπολη Αθηνών είναι βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας. Η κορυφή του έχει σχήμα τραπεζοειδές μήκους 300 μ. και μέγιστου πλάτους 150 μ. Ο λόφος είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, η διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια.



Η λέξη Ακρόπολη σημαίνει την άκρη της πόλης, και υπάρχουν πολλές ακροπόλεις σε όλη την Ελλάδα. Ήταν πάντα χτισμένες σε υψηλό σημείο, και συχνά χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο και τόπος για την άμυνα κατά των διαφόρων εχθρών. 

Η Ακρόπολη της Αθήνας είναι η πιο γνωστή από όλες, και επομένως συχνά αναφέρεται ως Η Ακρόπολη.


Η Ακρόπολη είναι το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο του δυτικού κόσμου. Τα παλαιότερα ευρήματα χρονολογούνται από την Νεολιθική εποχή (3500 π.Χ.). Αρχικά ήταν η βάση του τοπικού άρχοντα με όλα τα παλάτια και τα σπίτια των ευγενών χτισμένα σε αυτήν. Σταδιακά γίνεται μια θρησκευτική θέση και τα ανάκτορα αντικαθίστανται από ναούς και ιερά. Γύρω στο 570 π.Χ. αναγείρετε ο πιο ιερός ναός αφιερωμένος στην Αθηνά Πολιάδα. Δυστυχώς από αυτόν τον ναό έχουν βρεθεί μόνο τα θεμέλια και λίγα διαζώματα και γλυπτά που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

Μια σειρά από ευρήματα δείχνουν ότι στη θέση του Παρθενώνα, κεντρικό ναό της Ακρόπολης, χτίστηκε αρχικά ένας μεγάλος ναός, ο πρώτος Παρθενώνας. Ο βράχος της Ακρόπολης ήταν διακοσμημένος με νέα ιερά, ναούς και αφιερώσεις μέχρι το Σεπτέμβριο του 480 π.Χ., εποχή που οι Πέρσες εισέβαλαν στην Αθήνα και κατέστρεψαν εντελώς τον ιερό χώρο και λεηλάτησαν οτιδήποτε πολύτιμο. Οι Αθηναίοι επέστρεψαν μετά την νίκη της Σαλαμίνας την ίδια χρονιά και ανοικοδόμησαν το βράχο της Ακρόπολης με μορφή που τη βλέπουμε σήμερα μεταξύ 450 - 420 π.Χ. σύμφωνα με το όραμα του Περικλή και τα σχέδια του Φειδία.



Ο Παρθενώνας, αφιερωμένος στην παρθένο θεά Αθηνά (εξ' ου και το όνομα ) , κτίστηκε το 447 π.Χ. από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη και υπό την επίβλεψη του Φειδία. Ο τελευταίος σχεδίασε και κατασκεύασε τον καταπληκτικό διάκοσμο του ναού και το τεράστιο άγαλμα της Αθηνάς από χρυσό και ελεφαντόδοντο που φυλασσόταν στο ναό.

Ο ναός είναι τεράστιος συνδυάζοντας Ιωνικά και Δωρικά στοιχεία, αλλά το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό επίτευγμα είναι το ότι δημιουργεί μια εντύπωση ελαφρότητας σαν να αιωρείται λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος. Αυτό επιτυγχάνεται με το γεγονός ότι δεν έχει ούτε μία ευθεία γραμμή (ακόμα κι αν αυτή φαίνεται ως ευθεία) και ούτε μία ενιαία κάθετη γραμμή.
Οι στήλες προεξέχουν ελαφρώς στη μέση και λυγίζουν προς τα μέσα καθώς ανεβαίνουν. Αν μπορούσαμε να τις επεκτείνουμε προς τα πάνω θα σχημάτιζαν ένα τρίγωνο.



Επικοινωνήστε μαζί μας: Τηλ:6942017180 
2371024700 -